La capacitat dels infants per transmetre emocions a través del paper és enormement gran. Paraules com “fresc”, “original”, “espontani”, “divertit”… ens vénen al cap quan mirem un dibuix infantil. De vegades, però, ens trobem davant d’un dibuix fosc o estrany, que transmet una sensació de malestar o tristesa.
Els dibuixos són un reflex del nostre estat anímic. Analitzant-los, podem extreure informació sobre el que estem vivint en aquell moment. En el cas dels nens, això és més evident, donat que són com esponges que absorbeixen tot el que passa al seu entorn, i ho aboquen en allò que fan. Aquesta capacitat d’assimilació és meravellosa i permet a les criatures aprendre molt ràpidament. Però quan les coses no van bé, és fàcil que es produeixin desequilibris de major o menor intensitat.
Gràcies a la plasticitat de l’art i del procés artterapèutic, podem veure l’estat intern del nen o nena, què l’està limitant o bloquejant i què necessita per superar aquella situació i seguir endavant amb el seu ple desenvolupament i benestar. Cal saber que no hi ha obstacle que no pugui superar-se o millorar-se.
Per exemple, si un nen té problemes de concentració, podem proposar-li dibuixar formes, això l’ajudarà a centrar l’atenció. Si es tracta de gestionar i canalitzar les emocions, una bona manera de començar és pintant amb aquarel·la. Una demanda freqüent és que el nen o nena tingui recursos per tranquil·litzar-se de forma autònoma. En aquest cas, li podem oferir fang per modelar: al mateix temps que es calma i s’enforteix la seva voluntat, també s’aclareix el seu pensament.
Amb cada nen o nena fem un procés terapèutic personalitzat, a partir de les seves necessitats, constitució física, edat, i tot el que aparegui en la conversa inicial.
L’artteràpia per a nens es pot aplicar per a tota mena de desequilibris, físics o psicològics, així com a diverses situacions o problemàtiques, ja siguin familiars, escolars o de relació, i també com una manera més lúdica d’expressar-se a través de l’art. Val a dir que la feina de l’artterapeuta amb els més petits és molt gratificant, donat que les expectatives al treballar amb nens són prometedores i, sovint els resultats son molt satisfactòris.
En les sessions privades es treballa:
En l’àmbit pedagògic es treballa:
En l’àmbit social es treballa :
En l’àmbit mèdic es treballa:
Qüestions pràctiques
Farem una sessió inicial gratuïta, on parlarem amb l’adult responsable del nen (pares, tutors, psicòleg, metge…) del que es vol treballar i de les necessitats concretes del nen/a, establint els objectius que es vol assolir, partint del moment biogràfic i de l’estat físic i emocional.
A les sessións preparem un estat de relaxació i centrament que predisposi al treball. A cada sessió el nen fa un exercici artístic, conjuntament amb el terapeuta, al final del qual s’observa la feina feta i s’expressa el que hem sentit, donant pistes per elaborar la sessió següent en funció del que sorgeixi en la que acabem de realitzar.
No es necessiten coneixements o habilitats artístiques prèvies.
En casos de malaltia, es pot demanar suport mèdic o psicològic, i en aquest cas, l’artteràpia funcionarà com a complement de la teràpia mèdica.
Cada sessió dura al voltant de 1 h 30 m i la freqüència recomanada oscil·la entra una o dues vegades a la setmana o cada quinze dies, depenent de les necessitats personals.
No hi ha un nombre de sessions establerta, però s’ha observat que un mínim de 7 sessions és recomanable per tal de notar millora. Tanmateix, cada procés és únic i es poden experimentar canvis des de la primera sessió. Tot depèn de la capacitat de cada nen per obrir-se.
Al final del proces s’entrega un informe terapèutic del tribal realizat
També es poden fer tallers en grup d’artteràpia higiènica, per treballar aspectes lúdics, ideals per a qualsevol nen, ja que es treballen les habilitats socials, fonamentals en el desenvolupament infantil: el saber relacionar-se, el compartir amb els altres, el respecte, la tolerància, etc.
Les sessions en grup són de màxim 4 nens.
Les tècniques artístiques generals que fem servir són:
A més, amb els més petits també utilitzem:
Amb els nois i noies més grans, també fem:
Exemples: