L’artístic és una qüestió del cor
Quan érem petits, tots teníem una capacitat natural per crear i expressar el talent artístic. Gaudíem pintant, dibuixant o modelant fang. Els més agosarats, fins i tot feien construccions de paper retallat! Segur que recordem alguna manualitat que vam fer amb il·lusió per regalar a l’àvia, a la mare o al pare.
És una llàstima que molts de nosaltres haguem perdut el contacte amb aquesta font d’expressió. Ens fem grans i ens allunyem de la nostra intuïció, que és una llum que il·lumina el que ens agrada i ens fa vibrar. Però el decurs de la vida ens porta a fer tries que no sempre desitgem: fem feines poc motivadores, anem amb pressa, ens desconnectem de les nostres emocions i el nostre instint… I és quan sorgeixen les molèsties i el descontent amb la vida, fins i tot les petites malalties i problemes de salut, sovint psicosomàtics, derivats d’aquest estrès interior.
La part positiva és que el malestar físic i l’emocional ens avisen de la necessitat de canvi. Segons el cas que fem a la nostra veu interna, aquest avís serà més o menys fort, i vindrà en forma de contractures, mals d’esquena o maldecap, insomni, ràbia o tristesa, avorriment, desencant… Arribats a aquest punt, hem d’admetre que hem perdut el camí i que ens trobem sols en el nostre desert personal.
Tinc bones notícies i és que aquest és el millor moment per iniciar la transformació. Sols hem d’aturar-nos i fer-nos la pregunta clau: QUÈ NECESSITO. És a partir d’aquesta pregunta que començarà el canvi anhelat. Al final d’aquest procés, a més de recuperar l’optimisme i el benestar físic i emocional, ens trobarem amb una gran amiga i aliada: la nostra autenticitat o essència, allò que som i que hem vingut a fer.
Primer, però… el pas previ: despertar la consciència. Saber què em passa, què sento, quan fa que ho sento. Sol ser el moment que ens costa més, fer la primera passa. Un cop feta, només cal seguir el camí. O, com se sol dir: seguir el cor!
Un molt bon camí per fer aquest procés pot ser a través de l’art.
En què consisteix l’artteràpia
Bàsicament, és un “tornar a ser jo mateix o jo mateixa” per mitjà d’un procés on hi ha dues fases: deixar anar i permetre. Deixem anar el vell, el que ja no ens serveix, que pesa i ens limita. Imagina’t un armari on has anat acumulant roba i més roba. Ja no hi cap res més, i tot el que hi ha dins està rebregat. Hi ha peces que ni recordes que hi són! Cal obrir l’armari, ventilar i treure, una a una, totes les coses que hi ha, sentint què vull conservar i què és el que ja no necessito. Sembla mentida, però cal coratge i determinació per deixar anar les coses velles. Quan donem aquest pas, una sensació d’alliberament ens inunda. I tot seguit ve el millor: en fer espai, es comença a manifestar el jo autèntic, amb tot el seu potencial.
L’expressió artística em permet, mica en mica, reconnectar amb el QUI SÓC. Experimentar amb el color i el traç, fent línies i formes diverses, ens ajuda a sentir aquest part genuïna, que connecta amb nosaltres mateixos i amb la natura de la que formem part. Progressivament, anem obrint la mirada, de dins enfora, expandint-nos al món i recuperant capacitats innates. L’artteràpia ens obre a la meravella del món i els seus secrets.
Obrim, doncs l’armari, iniciant una nova etapa, descobrint les capacitats que teníem amagades i fent lloc a nous talents. En el procés que viurem amb l’artteràpia sorgiran oportunitats i el canvi que estàvem esperant.
SESSIONS INDIVIDUALS PER ADULTS
A través de l’acompanyament de l’artterapeuta, coneixerem i farem servir tècniques artístiques diverses. En aquest procés no hi ha judicis ni valoracions de l’estil “bo o dolent”. Tot està bé, i és el propi client qui troba el significat a allò que va elaborant.
Les tècniques concretes que farem servir són:
· El dibuix: carbonet, pigments o llapis
· La pintura amb aquarel·la
· El modelat en fang, pedra i fusta
A cada persona se li ofereix un procés terapèutic personalitzat, a partir de les seves necessitats i desitjos. Es té en compte la constitució física, l’edat, el moment vital i tot allò de rellevant que aparegui en l’entrevista inicial. D’aquesta manera, cada client té l’oportunitat de co-dissenyar una part del procés, implicant-se i posant la seva energia en el camí d’autosanació acompanyada.
M’agrada recordar que l’artteràpia es pot aplicar a tota mena de desequilibris, del cos, de l’estat d’ànim o de les situacions familiars, laborals o socials, així com als bloquejos originats per qüestions del present o del passat.
També podem fer servir aquesta eina tan potent per a l’autoconeixement i la transformació en qualsevol moment de la nostra vida.
ABANS DE COMENÇAR
Es fa una sessió inicial gratuïta on poder parlar de tot allò que es vol treballar, de les necessitats concretes i els objectius que es desitja assolir. I, sobretot, connectar amb el moment present i l’estat físic, anímic i emocional.
Observarem coses com ara la rigidesa o flexibilitat, les sensacions de fred/calor, de moviment/quietud corporal, la capacitat de concentració o de dispersió i la llum/foscor de la persona. En entrar a la sessió, preparem l’estat de relaxació i centrament que predisposi al treball i la connexió. A cada sessió es fa un exercici artístic, conjuntament amb el terapeuta, al final del qual s’observa la feina feta i s’expressa el que hem sentit, donant pistes per elaborar la sessió següent en funció del que sorgeixi en la que s’acaba de realitzar.
QÜESTIONS PRÀCTIQUES
No es necessiten coneixements o habilitats artístiques prèvies. Sols fa falta tenir una actitud oberta i predisposada a l’autodescobriment per tal que flueixin les capacitats que tots tenim per expressar-nos a través de l’art.
En casos de malaltia, es pot demanar suport mèdic o psicològic, i en aquest cas, l’artteràpia funcionarà com a complement de la teràpia mèdica.
Les sessions les farem a l’estudi de Sant Cugat. Tot i que també s’ofereix la possibilitat de desplaçament, en cas d’existir algun problema de mobilitat.
Cada sessió dura al voltant de 1h. 30m. i la freqüència recomanada oscil·la entra una o dues vegades a la setmana o cada quinze dies, depenent de les necessitats personals.
No hi ha un nombre de sessions establerta, però s’ha observat que un mínim de 7 sessions és recomanable per tal de notar millora. Tanmateix, cada procés és únic i es poden experimentar canvis des de la primera sessió. Tot depèn de la capacitat de cada persona per obrir-se a la seva pròpia transformació sanadora.