L’adolescència és una etapa de canvis importants a molts nivells, no només físics, sinó de personalitat i de forma de veure el món. És un moment on els noies i noies s’ho qüestionen tot, perquè necessiten entendre el món que els ha tocat viure i, si no els agrada, canviar-lo. Això genera, de vegades, rebel·lia i emocions intenses. Sí, és un moment fascinant, de gran potència i alhora de gran vulnerabilitat.
Una dificultat afegida que tenen els adolescents d’avui és la saturació tecnològica i audiovisual que els arriba (i ens arriba a tots) per mitjà dels telèfons mòbils i tablets, la televisió i les pantalles d’ordinador.
Per això és tan necessari que aprenguin a canalitzar tota la seva energia, per enfocar bé els seus desitjos i orientar les seves accions de forma positiva, evitant el descontrol i l’aïllament.
I com podem fer això, en aquest món saturat d’informació on ens costa tant “desconnectar”? Tots coneixem els beneficis de l’esport, de la música, del teatre o de l’art per reeducar el comportament i millorar en molts aspectes. L’art-teràpia, concretament, és una eina magnífica per treballar amb persones de totes les edats, i en especial de nois i noies adolescents.
Nosaltres, els adults, podem acompanyar el seu procés de buscar el sentit de la vida amb entusiasme, ajudant-los a desvetllar el seu potencial i a superar els obstacles que es trobin, estimulant la seva confiança i recursos propis. Aquest acompanyament amorós i fet des del respecte i l’escolta serà també molt profitós per a nosaltres.
Com fem artteràpia amb adolescents
A través de l’acompanyament de l’art-terapeuta, coneixerem i farem servir tècniques artístiques diverses, amb un mètode senzill i agradable que busca, sobretot, el benestar. En aquest procés no hi ha judicis ni valoracions de l’estil “bo o dolent”. Tot està bé, i és el propi jove qui troba el significat a allò que va elaborant.
Treballem amb el modelat de pedra, fusta o linòleum. Amb aquesta tècnica canalitzem l’energia vital i anímica del noi o noia. Una altra eina interessant són els exercicis d’observació per mitjà del dibuix, per tal que aprenguin a veure el món amb uns altres ulls i el dibuix de formes i dibuix geomètric, que els ajuda a adquirir estructura interna i a practicar la concentració.
No treballem gaire amb el color, donat que molts joves no s’hi senten a gust acolorint un dibuix o treballant directament amb colors. Si ens hi fixem, molts adolescents i joves vesteixen bé de negre o bé de colors foscos. Diguem que han deixat enrere l’etapa infantil de “l’arc de Sant Martí”… almenys durant una temporada! Però pensem que de la foscor en pot sortir la llum, és a dir, podem fer brillar allò de millor que hi ha en els aspectes més negatius del comportament de cada adolescent. Són com petits tresors amagats al fons del mar que podem ajudar a fer sortir a la superfície.
Les tècniques concretes que farem servir són:
• El dibuix: carbonet, pigments o llapis
• La pintura amb aquarel·la, molt poc
• El modelat en fang, pedra i fusta
A cada noi o noia se li ofereix un procés terapèutic personalitzat, a partir de les seves necessitats i desitjos. Es té en compte la constitució física, l’edat, el moment vital i tot allò de rellevant que aparegui en l’entrevista inicial. D’aquesta manera, cada un té l’oportunitat d’implicar-se en una part del procés, posant la seva energia en el camí d’autosanació acompanyada.
M’agrada recordar que l’artteràpia es pot aplicar a tota mena de desequilibris, del cos, de l’estat d’ànim o de les situacions familiars, laborals o socials, així com als bloquejos originats per qüestions del present o del passat.
També podem fer servir aquesta eina tan potent per a l’autoconeixement i la transformació en qualsevol moment de la nostra vida.
Abans de començar
Es fa una sessió inicial gratuïta on parlem del que preocupa, del que es vol treballar, de les necessitats concretes i els objectius que es desitja assolir. Connectarem amb el moment present i amb l’estat físic i anímic.
Observarem coses com ara la rigidesa o flexibilitat, les sensacions de fred/calor, de moviment/quietud corporal, la capacitat de concentració o de dispersió i la llum/foscor del noi o noia. En entrar a la sessió, preparem l’estat de relaxació i centrament que predisposi al treball i la connexió. A cada sessió es fa un exercici artístic, conjuntament amb el terapeuta, al final del qual s’observa la feina feta i s’expressa el que hem sentit, donant pistes per elaborar la sessió següent en funció del que sorgeixi en la que s’acaba de realitzar.
TALLERS EN GRUP
En aquesta etapa, treballar en grup és molt profitós per a alguns adolescents, perquè és un moment de socialització intensa, on necessiten compartir el que senten i pensen.
Els grups són petits, de dues a quatre persones. Treballem amb el clar i l’obscur; fem dibuixos en linòleum que després estamparem; treballem amb fang; fem còpia d’objectes, escultures de fusta, dibuix al natural, etc.
Qüestions pràctiques
No es necessiten coneixements o habilitats artístiques prèvies. Sols fa falta una actitud oberta i ganes de provar coses noves, per fer fluir les capacitats que tots tenim i expressar-les a través de l’art.
Alguns adolescents pensen que no saben dibuixar o que l’art és una pèrdua de temps. En cada cas, proposarem reptes a la seva alçada, de menor a major dificultat, per motivar-los i estimular l’esforç. A mida que s’hi endinsen, se senten més capaços fins arribar a la sensació d’orgull per la bona feina feta.
En casos de malaltia, es pot demanar suport mèdic o psicològic, i en aquest cas, l’artteràpia funcionarà com a complement de la teràpia mèdica.
Les sessions les farem a l’estudi de Sant Cugat. Tot i que també s’ofereix la possibilitat de desplaçament, en cas d’existir algun problema de mobilitat.
Cada sessió dura al voltant de 1h. 30m. i la freqüència recomanada oscil·la entra una o dues vegades a la setmana o cada quinze dies, depenent de les necessitats personals.
No hi ha un nombre de sessions establerta, però s’ha observat que un mínim de 7 sessions és recomanable per tal de notar millora. Tanmateix, cada procés és únic i es poden experimentar canvis des de la primera sessió. Tot depèn de la capacitat de cada persona per obrir-se a la seva pròpia transformació.