Joana Demestre | Tècniques
Joana Demestre. ART & ARTTERÀPIA.
arte terapia, artterapia, escultura, dibujo, joana demestre, viladevall, pigmentos, acuarelas, barro, dibuix, fang, pigments,
51
page-template-default,page,page-id-51,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
TÈCNIQUES

La aquarel·la mullada

El dibuix

El dibuix de formes / El dibuix al natural / Geometria / Carbonet

El modelat

Fang / Fusta / Pedra

Aquarel.la mullada. Els colors de la nostra ànima

 

Es treballa amb el paper mullat i l’aquarel.la molt liquida amb els set colors bàsics.
Suquem el pincell al pot de color que hem preparat acuradament abans. I observem que els Colors ens parlen .El blau ens portà a llocs profunds , el vermell ens dona calor com el foc, amb el verd ens endinsem en la natura i ens dona pau…. Cada color es una qualitat diferent i barrejant-los en surten d’altres. Juguem amb el color, deixem que la pincell avda penetri en el paper. Escoltem el q ens diu cada color.  El color sorgeix entre la llum i la foscor de un dia que comença o acaba. Igual que en les persones, a vegades podem estar en una hora lluminosa, en la foscor de la nit, en la fredor del matí …en la calor de un capvespre  d’estiu o en una tormenta d’hivern.  Cada persona te unes necessitats i les anem descobrint poc a poc a través del color.

 

El color ens ajuda a equilibrar les nostres emocions a traves d’un viatge en on es poden descobrir nous horitzons. A traves de una pinzellada rítmica ens ajuda a calmar la respiració … A fer-la més pausada i tranquila, ens fa pujar la mirada cap el món, observar els colors del cel, els colors de la natura, de les flors, del mar… Dels arbres Que moltes vegades no tenim presents en el nostre dia a dia.
L’acuarel.la mullada va molt bé per a persones que volen expressar les seves emocions que poden estar bloquejades o desparramades. Apareixen colors sorprenents i formes inesperades q ens poden dir coses importants. El color està en cadascú de nosaltres i només tenim que descobrir-lo.

 

Per pintar no es necessita cap coneixement artístic. Només es necessiten ganes de descobrir el que el nostre inconscient diu a través del color i deixar que fluieixi. Tot ésser humà te aquesta capacitat d’agafar un pincell i pintar encara que molts de nosaltres l’hem oblidat tenim aquesta capacitat.

 

El món del color té una relació molt particular amb les forces del cor. Els colors són el reflex dels nostres sentiments. De la mateixa manera que els colors neixen d’una oscil·lació entre la llum i la foscor, l’ànima oscil·la entre el goig i el dolor de viure, viu en la varietat de matisos de les nostres emocions. Quan el ritme del sentiment humà es desequilibra, es produeixen nombroses alteracions en la respiració i en la circulació que s’estenen per una banda cap els processos nerviosos i per l’altra cap als fenòmens digestius.
Al pintar donem una forma exterior a la imatge interna, traduint les impressions rebudes del món que ens envolta o les imatges que sorgeixen del nostre interior, és com una expiració i inspiració. El pintar oscil·la constantment entre la contemplació i l’acció i entre aquest dos processos hi ha el judici del sentiment que dirigeix el pinzell. La respiració es fa més profunda i activa les sensacions i percepcions dins la vida quotidiana. L’amor pel món dels colors ens fa més indulgents, més pacients i desperta l’interès per la vida.

 

Indicat amb persones que tenen càncer, problemes digestius i el que se’n diu malalties fredes. No indicat en persones que estan molt fora de si o en persones d’edat molt avançada.

Artterapia tecnicas

Pigments de colors en pols. Carícies per a l’ànima

Es treballa amb les mans i els dits posant els pigments sobre el paper. Com si l’acariciecim anem jugant amb els colors fins que va sorgint la forma que busquem. Sempre queden uns dibuixos molt bonics.

 

És una tècnica que va molt bé per a tothom i en especial per a persones sensibles i amb l’autoestima baixa, o persones d’edat avançada o amb poca energia vital.

Art terapia pigments de colors

Dibuix de formes. Equilibri i ritme

 

El dibuix de formes es una técnica que es fa amb blocs de cera de colors de diferents tamanys i pigments en pols.
Mitjançant el dibuix de una forma concreta s’experimenta el joc És un joc de líneas i la superficie del paper, simetries, miralls, giros, situación espaial, la interacció entre el dintre i el fora, a dalt i el baix, respiració/exhalació, suau/intens.

 

Indicat per a tothom a partir de 6 anys. El dibuix de formes per persones amb dificultat per a centrarse, per prestar atenció. per donar equilibri, paciencia, ritme.

Dibuix al natural

 

El dibuix amb llapissos de colors, sanguina o carbonet, ens dona una precisio, ens dona concetració i se’n obra el camp de tenir que observar el que volem dibuixar, ens fa obrir la mirada i moltes vegades descubrir o mirar amb altres ulls el mon fantàstic que tenim davant nostre i que moltes vegades no veiem.

Indicat per a persones adolescents o adultes  que es dispersen amb facilitat o que necessitin precisó. També per a persones deprimides o que están massa cap enfora. Amb els adolescents es treballa amb el casbonet ja que molts d’ells no soporten el color.

Geometría

 

Es comença per exercicis molt sencills que mica en mica es van complicant, la geometría es com un repte que a vegades dona resultats molt satisfactoris
Dona estructura i concentració i exactitut.

 

Indicat per a nois que entren en la pubertat i adolescents i persones que necessiten estructura i detall.

Artterapia Dibuix de formas

Guardar

Guardar

Artterapia Dibuix

Guardar

Guardar

Guardar

Artterapia geometria

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Modelar Fang. Que ens dona calor i estructura.

 

Es treballa amb les mans. No es fan servir eines.
Agafem un tros de fang, en silenci i fem una esfera, comencem a entrar en calor encara que el fang estigui fred, ens connectem a la terra, ens concentrem i el parloteig de la nostra ment es va calmant. Les nostres mans busquen una forma tridimensional, podem treure o posar fang, hem de decidir moltes coses, formes concavas o convexes, agudes o rodones. Es treballa amb la Palma de les mans i amb els dits pressionant donant forma, humitejant amb l’aigua, relliscant i alhora decidí t quin serà el següent pas.

 

Amb el fang no cal que el resultat final sigui atractiu. Sinó q la persona descobreixi noves formes, imatges i forces. Si es una persona q està malalta ajuda a acceptar la seva en fermentat , superar la i crear noves forçes de vida. A vegades va molt bé treballar en diferents sessions una metamorfosi d’una forma concreta.

 

El fang fred a mida que l’anem treballant calenta el nostre cos, centra la nostra ment, ens genera calma i concentració i ens dona estructura, seguretat i fermesa i orientació en l’espai.
Per a persones que la seva energia vital es dèbil (persones malaltes, ancians) o nens que encara no tenen la seva energia vital prou desarrollada s’utilitza cera d’abella ( plastilina de colors feta amb cera d’abella).

 

El modelat està indicat per a per donar estructura i concentració en persones que es des concentren amb facilitat, per a canalitzar forces descontrolades i donar-lis forma. Per escalfar. Nerviosisme, anorèxia, drogadiccio. Problemes digestius.

No està indicat en persones que tenen poca energia vital com poden ser la gent gran o persones q tenen càncer en estadi avançant i tampoc per a nens petits menors de 9 anys.

 

Art terapia amb fang, barro

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Cossos platònics: Busca de l’objectivitat

Es treballa amb les mans i no sobre la taula (excepte per fer el cub).
Mitjançant una esfera feta en fang es fan formes geomètriques en volum a on totes les cares son iguals i regulars com són el cub, octaedre, isocaedre, tetraedre, pentàgon i el dodecaedre.

A partir de 12 anys. Indicat per a persones obsessives, drogadictes, anorèxia, histerisme.

Art terapia cosos platonics

Cossos platònics

Guardar

Fusta força i precisió

 

Es treballa amb eines no mecanitzades per treballar la fusta com son les gúbies, llimes.
En arteràpia no es habitual treballar amb la fusta. Però amb nois i noies adolescents va molt bé i amb persones enèrgiques també. Es pot començar fent linoleum i després xilogravat. Per acabar fent una peça en 3d. El tipus de fusta (duresa, color, olor) es tria segons les necessitats de la persona. El treball amb la fusta necessita molta concentració i precisió, dona molta escalfor.

 

Indicat per a persones amb molta vitalitat i adolescents
No indicat per a persones amb poca vitalitat.

Artterapia fusta

Pedra. Força, calor i duresa

Es treballa amb paper de llimar i eines no mecanitzades per treballar la pedra
La pedra es treballa durant un temps llarg d’una manera r´tmica i amb força. Dona calor i duresa.

 

Indicada per a persones vitals i en especial per a adolescents

Artterapia pedra talc

Guardar